Alt om Google Chromecast

1
Google Chromecast

Googles billige HDMI-dongle er en nem måde at få internet-indhold op på stuealteret – men hvad kan den lille streamingenhed egentlig byde på?

Googles Chromecast er ikke meget større end en forvokset USB-nøgle, og til kun 270 kroner, er den også relativt billig.

For at kunne forbinde den 7,2 cm korte dongle til dit tv, kræver det, at dit tv har en HDMI-indgang. Det har de fleste tv, der er købt inden for det seneste årti. Opsætningen af Chromecast er nem, og det tager ikke mange minutter, før du er kørende.

Læs også: Sådan kommer du i gang med Chromecast

En lille enhed med stort potentiale

Enheden udkom for første gang i USA i midten af 2013, og i 2014 blev det så danskernes tur til at kunne få fingrene i enheden. Selv på det amerikanske marked går det langsomt med tjenesternes understøttelse af enheden – muligvis fordi, man med streamingenheden kan smide de fleste hjemmesider direkte op på fladskærmen.

En af de tjenester, der i Danmark understøtter Chromecast er Netflix. Her kan du vælge at få vist dit indhold på tv’et via streamingenheden. Når du vælger dette, henter donglen signalet direkte hos Netflix, og du streamer dermed ikke direkte fra din enhed. Dette står i konstrast til Apples streamingteknologi AirPlay, hvor streamingen foregår via enheden, og dermed er med til at bruge strøm fra enhedens batteri.

Men det er ikke alle tjenester, der understøtter Chromecast – og hvad gør man så? Har du en computer, kan du få vist dit browservindue fra browseren Chrome på skærmen – som regel inklusiv lyd og billede, med mindre hjemmesiden altså bruger et særligt plugin, som ikke understøttes af Chromecast. På samme måde kan man sige, at en iPhone ikke kan streame indhold til eksempelvis Apple TV, hvis indholdet eksempelvis kun kan streames i Flash – et format, telefonen ikke understøtter.

Tip: På Googles hjemmeside kan du se en liste over, hvilke formater Chromecast understøtter.

Desværre er denne funktion relativt ressourcekrævende, og det er derfor ikke alle computere, der kan håndtere at streame til Chromecast-enheden, hvis en tjeneste altså ikke er understøttet. På samme måde kan mobile enheder som hovedregel heller ikke streame ikke-understøttet indhold til enheden, da de simpelthen ikke har tilstrækkelig processorkraft.

Når det er sagt, så vokser listen over tjenester, der understøtter Chromecast langsomt, men sikkert. Blandt andet understøtter flere af tv-stationerne i vores nordiske naboers lande den lille streamingenhed. I takt med at flere tjenester understøtter enheden, vil de 270 kroner, enheden koster, være en bedre og bedre handel.

Læs også: Disse danske tjenester virker med Chromecast

Udvidelser gør Chromecast til en endnu bedre enhed

Mens den officielle måde at få indhold op på skærmen via Chromecast kommer med browserudvidelsen Google Cast, findes der også en række andre plugins, som lader Chromecast-enheden udføre nye tricks.

For eksempel lader Videostream dig afspille lokale videofiler på enheden. Det er særligt brugbart, hvis du har en digital udgave af en film, du vil afspille – for eksempel fra din filmsamling. Den understøtter alt fra de gængse filformater til filformatet .MKV, som er særligt udbredt blandt visse typer af film (dem, der kommer fra den mørkere side af internettet).

Det mest klodsede ved enheden er, at den ikke understøtter den såkaldte MHL-standard, der gør det muligt for enheden at trække strøm direkte via HDMI-porten. Havde den gjort dette, ville en strømforsyning være overflødiggjort på alle tv, der også understøtter funktionen. Derudover mangler enheden fortsat en slukfunktion. Selv om den ikke sluger meget strøm, er det åndssvagt at den trækker strøm, når den ikke bliver brugt.

Har du en Android-enhed, du vil bruge med din Chromecast, anbefaler vi, at du prøver appen AllCast, der minder om den førnævnte Videostream. Ifølge udviklerne bag, skulle en udgave af appen til iOS være lige på trapperne.

Køb Chromecast her

Specifikationer

Vejledende pris270 kr.
StreamingteknologiChromecast Chromecast
HxBxD12x35x72 mm
Vægt34 g
Trådløse teknologier2.4GHz Wi-Fi 802.11 b/g/n

Har du kommentarer eller spørgsmål til Chromecast, så skriv i kommentarfeltet herunder!

Annonce


OVERBLIK OVER ANMELDELSE
Funktioner
Brugervenlighed
Understøttelse
Strømforbrug
DEL
Forrige artikelAlt om Airtame
Næste artikelSådan ser du The Walking Dead i Danmark