På DR TV kan du se DR’s kanaler live samt en lang række af kanalernes programmer. Men hvad kan tjenesten, der tidligere hed DR NU egentlig?
Public service for alle pengene
DRs tjeneste DR TV blev lanceret i juni 2014 som en ny måde at se DR på. I virkeligheden havde man i lang tid kunnet se DR på både mobile enheder og tv’et via smart-tv-teknologien HBBTV.
Med DR TV kan du se DR’s mange kanaler live samt en lang række programmer on demand. Det giver sig selv at DR har en masse stærkt, egenproduceret dansk tv, der breder sig over en lang række emner.
Det betyder også, at DR TV er DR, som du kender det fra tv. Du finder altså de samme sportskampe, de samme spillefilm, serier og nyheder, som du kender fra DRs seks kanaler: DR1, DR2, DR3, DR Ramasjang, DR K og DR Ultra.
Det betaler du for DR TV
Hvis du ser tv eller bruger internettet, skal du betale medielicens. Det koster 2.436 kr. om året, svarende til 203 kroner om måneden. 84% af licensen går til DR, TV 2 regionerne får 12%, mens resten går til en række puljer og lokal-tv. Du betaler altså lidt over 170 kroner om måneden for DR, og dermed DR TV.
Alene som streamingtjeneste er DR TV altså en dyr fornøjelse, sammenlignet med stort set samtlige konkurrerende tjenester, hvor du ofte betaler under 100 kroner om måneden. DR TV favner dog uden tvivl bredere end nogen anden streamingtjeneste, om end det kniber med spritnye blockbusters.
Det kan du med DR TV
- Se alle DRs tv-kanaler live
- Se eller gense de bedste programmer fra DRs tv-kanaler
- Se forpremierer på udvalgte programmer
- Se særligt udvalgte, ældre programmer fra DRs arkiv
- Få adgang til to særlige børne-tv-universer
- Hente inspiration fra DRs anbefalinger eller listen over brugernes “Mest sete programmer”
- Søge blandt alle programmer i DR TV
- Sortere indhold alfabetisk eller på de enkelte tv-kanaler
- Se programoversigt for flere end 120 danske og udenlandske tv-kanaler
- Læse om DRs programmer og gå direkte til programmet via programoversigten
- Hoppe mellem indslag i bl.a. DRs nyhedsprogrammer
- Dele programmer via Facebook, Twitter eller mail
- Tilvælge undertekster på flere dansksprogede programmer
Man kan ikke sammenligne licens med et streaming abonnement. Drtv er gratis.
Hej Thomas. Det er faktuelt forkert at sige, at DR’s tjenester er gratis. Jeg holder fast i beregningen som fremgår af artiklen – men tak for din kommentar! 🙂
Beklager jeg opliver en gammel diskussion, men faldt lige over artiklen. Du har ret når du siger DR TV ikke er gratis. Dog er det en såkaldt ‘sunk cost’ da udgiften ikke kan undværes hvis man har et apparat i hustanden der kan gå på nettet. Dette betyder også, at for at se Netflix fra Danmark, hvilket kræver et apparat til at gå på nettet med, skal man også betale Licens. Dette betyder at hvis du virkelig vil inkluderer prisen på DR TV i din udregning, bliver du også nødt til at tage den pris med når du fortæller prisen på Netflix. Dermed bliver prisen på Netflix 79 + 203 = 282 om måneden hvis du regner på denne måde. Eller du kan medregne Licensprisen som en månedlig udgift når du køber et apparat der kan tilgå nettet/se tv. Så derfor er DR TV “gratis” i den forstand at det er en udgift du ikke kan komme udenom hvis du har en pc/tv/tablet/smartphone/radio*/medieapparat.
At DR TV burde være en login baseret tjeneste, hvor man betaler på samme vis som Netflix kan vi så måske godt blive enige om, men den udregning der er i artiklen er misvisende og er ikke måden man udregner den slags på.
*Radio er i visse tilfælde licensfri
Hej Oliver,
Tak for din kommentar.
Det er – som man også kan se her – ikke et helt upolitisk emne at diskutere licensomkostninger. Du har helt ret, når du skriver, at omkostningen er der, uanset om man bruger tjenesten (DR TV) eller ej – eksempelvis også med brugen af Netflix.
Udfordringen ligger i, hvor man placerer omkostningen: Er det på selve medieapparatet, er det på tjenesten, eller et helt tredje sted? Nu skal licens kun betales én enkelt gang, og ikke pr. enhed eller pr. tjeneste. Logikken med, at man derfor skal tilføje omkostningen, hver eneste gang man nævner en tjeneste eller et apparat, der udløser medielicens, holder derfor ikke helt.
Men fordi man skal betale licensen én enkelt gang, mener jeg, at det giver mening at tilknytte licensomkostningen til den ene tjeneste, der får langt størstedelen af licensmidlerne; den tjeneste, der indirekte er hovedårsagen til, at der overhovedet findes noget, der hedder medielicens.
Det giver ikke nødvendigvis det mest retvisende billede. Spørgsmålet er, om man overhovedet vil kunne tegne et retvisende billede, med den kompleksitet, medielicenslovgivningen bringer med sig. Men det er alt andet lige her, det for mig giver mening at nævne omkostningerne. Selv om prisen for DR TV kan diskuteres, så mener jeg altså, det giver mening, fordi det giver et perspektiv i forhold til prisen på andre tjenester.
Mvh
Christian, Streaming.dk
Comments are closed.