iPhone og iPad: Spar på strømmen

0

1Deaktiver opdatering af apps i baggrunden

En række af dine apps opdaterer formentlig indhold i baggrunden. Det kan de gøre ved hjælp af trådløse netværk eller via mobildatanetværket. Hvis du deaktiverer opdatering af apps i baggrunden for nogle eller alle apps, undgår du at dine apps bruger strøm (og data), når du ikke bruger dem.

Du finder indstillingen under:
Indstillinger > Generelt > Opdater apps i baggrunden.

En af de apps, der sluger mest strøm og typisk er at finde på en smartphone er Facebook.

2Deaktiver push-notifikationer


Med push-notifikationer kan apps sende dig beskeder og påmindelser. Men uanset om der er tale om en baggrundsnotifikation eller en notifikation fra internettet, bruger din enhed strøm på at levere notifikationen. Du kan derfor spare strøm ved at deaktivere push-notifikationer, og du kan med fordel deaktivere funktionen for apps, du ikke har interesse i at få notifikationer fra.

Du finder push-indstillingerne under hver enkelt app i:
Indstillinger > Meddelelser

3Deaktiver push-mail

På samme måde som med almindelige push-notifikationer kan push-mail dræne dit batteri. Med push-mail overføres data fra mailserveren til din telefon, når det er muligt. Det betyder, at din enhed ofte er i forbindelse med mailserveren, og det bruger strøm. Du kan deaktivere push og eksempelvis sætte telefonen til at tjekke en gang hvert kvarter eller hver time.

Du finder indstillingen under:
Indstillinger > E-mail, kontakter, kalendere > Hent nye data

4Luk for strømslugende apps


Det giver sig selv at de apps, du bruger mest, formentlig er blandt dem, der sluger det meste af din strøm. Men nogle apps, du bruger sjældent, kan faktisk være blandt de største strømsyndere på grund af baggrundsaktivitet. Vil du se, hvilke apps, der bruger mest strøm, kan du i din enheds indstillinger finde en oversigt over henholdsvis de seneste 24 timer og de senete syv dage.

Du finder oversigten under:
Indstillinger > Generelt > Brug > Batteribrug (iOS 8)
Indstillinger > Generelt > Batteri (iOS 9)

Når du har fundet ud af, hvilke apps, der bruger mest strøm, er det en god idé at tænke tilbage på perioden og vurdere, om nogle apps sluger forholdsmæssigt meget strøm. Sørg herefter for, at du lukker de pågældende apps fra multitasking. Du tilgår multitasking ved at trykke to gange hurtigt på hjem-knappen nederst på din enhed, og dernæst kan du smide apps ud af multitasking. Læs eventuelt mere om multitasking på Apples supportside.

Vær opmærksom på, at apps, der er i baggrunden og ikke er aktive ikke bruger strøm. En baggrundsapp kan være aktiv, hvis den har mulighed for at bruge den førnævnte baggrundsfunktion eller hvis du bruger eksempelvis en musik- eller navigationsfunktion, selv om appen er i baggrunden. Derfor behøver du som udgangspunkt ikke at lukke inaktive apps.

5Energibesparende funktion

Med iOS 9 blev en ny, energibesparende funktion introduceret. Med funktionen begrænses strømforbruget midlertidigt. Hentning af e-mails, opdatering af apps i baggrunden og automatiske overførsler samt visse visuelle effekter begrænses eller slåes fra.

Du finder indstillingen under:
Indstillinger > Generelt > Batteri

6Trådløse netværk?

Hvis du har adgang til et trådløst netværk, så benyt det. Et WiFi-netværk bruger nemlig mindre strøm end dataforbrug via mobilnetværket. Men har du ikke adgang til et trådløst netværk, så slå WiFi helt fra på din enhed. Så længe WiFi er aktiveret, men ikke forbundet, vil din enhed konstant søge efter trådløse netværk, den tidligere har været forbundet til.

7Flyfunktion

Hvis du ikke er afhængig af at bruge din mobildataforbindelse, kan du aktivere flyfunktionen. Med flyfunktionen deaktiveres telefondelen på en iPhone, mens både Bluetooth of WiFi deaktiveres på iPhones og iPads. De to sidstnævnte teknologier kan dog aktiveres efter at flyfunktionen er aktiveret.

Vil du se film og serier eller lytte til musik og lydbøger er det en klar fordel af finde en tjeneste, der understøtter offline-lagring af indhold.

Læs også: Disse danske videotjenester har en offline-funktion

8Hold dit batteri sundt

Et lithium-ion-batteri, som bl.a. bruges i Apples produkter, har bedst af hverken at være opladet helt eller drænet helt. Derfor er det ideelt at holde batteriet mellem 40 og 80%. Hvis du virkelig vil passe på dit batteri, er den bedste måde at lade enheden op til 80% i én opladning, hver gang, din enhed når 40%.

Den ideelle rumtemperatur for lithium-ion-batterier er 16-22° C, mens rumtemperaturer over 35° C kan permanent skade batterikapaciteten.

Visse telefon- og tabletcovers kan skabe øget varme i enheden. Bliver din enhed meget varm under opladning, og bruger du et cover, så anbefales det at fjerne coveret under opladning.

Skal du opbevare din enhed ubrugt gennem længere tid, anbefaler Apple, at du oplader enheden til 50% og herefter slukker den. Opbevares enheden i lang tid, anbefales det at oplade batteriet til 50% hver sjette måned.

9Eksternt batteri?


Kan din enhed bare ikke holde nok strøm til dit forbrug, så overvej at købe et eksternt batteri – en såkaldt power bank. Du oplader det eksterne batteri, og herefter bruger du det til at oplade din enhed, mens du er på farten eller ikke har adgang til en stikkontakt. Strømkapaciteten i eksterne batterier varierer meget, og særligt med billige modeller kan du ikke altid stole på det tal, der angives af producenten. Til højre i skemaet kan du se, hvor stort et batteri, der sidder i din iOS-enhed. Har du eksempelvis en iPhone 6, skal du have en enhed med mindst 1.810 mAh i kapacitet for at dække én ekstra opladning, 3.620 mAh for at dække to ekstra opladninger og så videre.
ModelStrømkapacitet
iPhone 41.420 mAh
iPhone 4S1.432 mAh
iPhone 51.440 mAh
iPhone 5S1.560 mAh
iPhone 61.810 mAh
iPhone 6 Plus2.915 mAh
iPad Air8.600 mAh
iPad Air 27.340 mAh
iPad Mini4.440 mAh
iPad Mini 26.471 mAh
iPad Mini 36.471 mAh

Vær også opmærksom på den strømstyrke, din enhed kan håndtere. Mens ældre iPhones typisk kan håndtere 5V, kan nyere iPhones samt iPads håndtere hhv. 10V og 12V. Din enhed trækker kun den strøm, den selv kan trække, så du kan som udgangspunkt sagtens bruge en 12V-oplader selv om din enhed eksempelvis kun kan trække 5V. Omvendt vil brugen af en 5V-oplader på en iPad, der kan klare 12V, betyde, at opladningen tager længere tid end normalt.