Apple lancerer nyt Apple TV og styresystemet tvOS

0

Film, serier, musik, spil og tv er omdrejningspunktet for et nyt smart-tv-styresystem fra Apple, der bl.a. byder på en app store. Til oktober lanceres en ny Apple TV-enhed i 80 lande.

“Vi er i den gyldne æra for tv.”

Sådan lød det fra Apples direktør, Tim Cook, da han onsdag aften dansk tid lancerede virksomhedens længe ventede opfølgning på den nu tre et halvt år gamle Apple TV-platform: Apple TV baseret på styresystemet tvOS.

“Vores syn er måske lidt provokerende, men vi tror, at fremtiden for tv er apps”, sagde Tim Cook og påpegede, at folk i forvejen var vant til apps fra mobile enheder.

Og det kan virke mærkeligt at tro, at konceptet om apps på et tv skulle være provokerende. Android TV, Tizen, webOS og lignende platforme har i flere år arbejdet med en eller anden form for app-baseret tilgang til smart-tv-underholdning. Ikke desto mindre kan Apple med deres tilgang til apps og eksisterende app-økosystem vise sig at være en stor ændring for tv-markedet.

Apple har ikke annonceret danske priser, men i USA vil enheden komme til at koste $149 og $199 for henholdsvis 32 og 64GB lagerplads. Det svarer til 1.000 og 1.330 kr. Til sammenligning koster Apples nuværende Apple TV-enhed $69 i USA og 599 kr. i Danmark.

Apple TV lanceres i 80 lande i slutningen af oktober, og inden årets udgang vil den nye enhed være tilgængelig i 100 lande.

Den nye Apple TV-enhed har samme længde og bredde som den nuværende model – 98 mm på hver led. Til gengæld er den en centimeter højere (33 mm) og vejer dobbelt så meget.

Helt kort kan det nævnes, at Apple TV med sin 64-bit A8-chip understøtter H.264-video op til 1080p (Full HD) med op til 60 billeder i sekundet, mens hverken 4K eller optisk lyd understøttes.

For de teknisk kyndige understøtter Apple TV også H.264 Baseline Profile level 3.0 eller lavere med AAC-LC-lyd op til160 Kbps pr. kanal, 48kHz og stereolyd i .m4v-, .mp4-, og .mov-filformater. MPEG-4 video understøttes op til 2.5 Mbps, 640×480 pixels, 30 billeder i sekundet, Simple Profile med AAC-LC-lyd op til 160 Kbps, 48kHz samt stereolyd i .m4v-, .mp4-, og .mov-filformater. På lydsiden understøttes HE-AAC (V1), AAC (16 to 320 Kbps), kopibeskyttet AAC (fra iTunes Store), MP3 (16-320 Kbps), MP3 VBR, Audible (formaterne 2, 3 og 4), Apple Lossless, AIFF, og WAV samt Dolby Digital 5.1 og Dolby Digital Plus 7.1.

Enheden kan forbindes til internettet via 802.11ac Wi-Fi med MIMO eller 10/100 BASE-T ethernet. Der er en IR-modtager og Bluetooth 4.0. Fjernbetjeningen kommunikerer med Apple TV-enheden via Bluetooth. Det betyder, at der ikke behøver at være frit udsyn til enheden, og den kan dermed gemmes væk bag tv’et. Derudover er der en USB-C-indgang, men den er umiddelbart kun tilgængelig til service og support.

Siri-fjernbetjening

siri_remote_large_2xOg netop fjernbetjeningen kommer til at være i fokus for tvOS. For du kan navigere med den indbyggede touchpad, via det indbyggede accelerometer og gyroskop eller via den indbyggede mikrofon til stemmesøgning via Siri.

Fjernbetjeningen kan holde op til tre måneder på én opladning og kan oplades via en indbygget lightning-port — samme stik, der bruges til iOS-enheder.

Siri søger på tværs af kanaler og fortæller dig, hvor indholdet er tilgængeligt. Det kan eksempelvis være, at House of Cards er tilgængeligt både via iTunes Store og Netflix. I USA søger Siri blandt tjenesterne iTunes, Hulu, Netflix, HBO og Showtime, og nye tilføjes løbende.

Med Siri og tvOS kan du bl.a. sige: “Vis mig den episode af Modern Family, hvor Edward Norton er med”. Herefter vises den pågældende episode — hvis altså Siri er i stand til at forstå din kommando.

Du kan spole frem eller tilbage ved eksempelvis at sige: “Gå syv minutter frem”. Du kan også spørge Siri: “Hvad sagde hun?”, hvis du ikke hørte, hvad en person netop sagde i eksempelvis en film. Herefter spoles der 15 sekunder tilbage mens underteksterne midlertidigt aktiveres.

Du har også adgang til de almindelige funktioner fra Siri og dermed stille spørgsmål om alt fra sportsresultater til vejret.

App Store

Det nye styresystem hedder tvOS. Styresystemet er baseret på iOS og er bygget til stuen. Fordi det er baseret på iOS vil udviklere af eksisterende apps have nemt ved at udvikle nye apps til tvOS. For os danskere betyder det forhåbentligt, at danskorienterede streamingtjenester vil have nem adgang til den nye Apple TV-enhed.

Det er også muligt at spille spil på Apple TV. Blandt spillene er bl.a. Galaxy on Fire, Rayman Adventures, Disney Infinity, Guitar Hero, Shadowmatic og en række børnespil. Spillene kan man bl.a. spille med den medfølgende fjernbetjening, der altså har indbygget accelerometer og touchpad. På sin vis minder dét om måden, man interagerer med den nu ni år gamle Nintendo Wii-konsol. Det vil også være muligt at tilslutte controllere, som det eksempelvis kendes fra spillekonsoller som PlayStation 4 eller Xbox One. Controllerne skal have Apples særlige MFI-certificering (“Made for iPhone/iPod/iPad”) og vil formentlig forbinde til Apple TV via Bluetooth.

Det er muligt for udviklere at tillade køb på tværs af enheder. Det betyder, at du kun skal betale én gang for en app købt på enten en iOS-enhed som iPhone eller iPad, eller en tvOS-enhed, hvis altså udvikleren vælger at gøre det muligt. Samtidig kan spil synkroniseres på tværs af enhederne — er du startet med et spil på din iPhone på vej hjem i bussen? Så fortsæt på sofaen med Apple TV.

Med tvOS-platformen følger en ny måde at opleve sport på. Det bliver bl.a. muligt at se den amerikanske baseball-liga MLB med en lang ekstra række data. Fx kan du få oversigter over spillere, få statistik eller se andre kampresultater live.

Apple fremviste også shoppingapps og demonstrerede dermed en måde, hvorpå Apple TV-ejere fremover kan shoppe via stuealteret.

Og så er alle Apples apps blevet opdateret til den nye Apple TV-platform. Apple Music er nu også direkte tilgængelig via platformen.

Ved onsdagens arrangement lancerede Apple også en iPad Pro, nye farver og urremme til Apple Watch og den ventede iPhone 6S og 6S Plus.

Annonce