Hvor meget data bruger streaming?

0
Hvor meget data bruger man ved streaming?

Spar på dataforbruget

Data er inkluderet i de fleste mobilabonnementer i dag, men alligevel kan der være god grund til at spare på ens dataforbrug. Nogle streamingtjenester lader dig gemme indhold offline – det er især en god idé at gøre med film og tv-serier samt musikspillelister eller andre numre, man hører ofte. Men hvorfor overhovedet spare på dataen?

For det første bruger det meget strøm at streame indhold. Skal du bruge din mobil hele dagen, kan det derfor nemt være en fordel at gemme noget af indholdet offline.

For det andet bruger god streamingkvalitet meget data. Streamer du eksempelvis musik til og fra arbejde, skole eller andet i hverdagen, og bruger i alt en times streaming, risikerer du at bruge 144 megabyte af dit dataforbrug – næsten 1/8 af en gigabyte. Har du derfor et mobilabonnement med en lav mængde data inkluderet, kan dit forbrug hurtigt blive ædt op af vellydende musik. Video bruger endnu mere data.

For det tredje kan du risikere at betale i dyre domme for streaming, hvis du befinder dig på et udenlandsk net. I december 2015 afskaffes roamingafgifterne i Europa, men indtil da kan det blive en dyr fornøjelse at streame indhold på mobilen.

Og for det fjerde er dataforbrug ved streaming ofte skjult. Downloader du eksempelvis apps eller sange kan du næsten altid se dataforbruget, inden du igangsætter filhentningen. Men med streaming er dataforbruget noget, man i stedet skal gætte sig til.

Dataforbrug – musikstreaming

Så meget data bruger de mest almindelige musikkvaliteter ved streaming.

BitrateFilstørrelse pr. sekundFilstørrelse pr. minutFilstørrelse pr. time
96 kbps12 KB720 KB43,2 MB
128 kbps16 KB960 KB57,6 MB
160 kbps20 KB1,20 MB72,0 MB
192 kbps24 KB1,44 MB86,4 MB
224 kbps28 KB1,68 MB100,8 MB
256 kbps32 KB1,92 MB115,2 MB
320 kbps40 KB2,40 MB144,0 MB

Dataforbrug – videostreaming

Så meget data bruger de mest almindelige videokvaliteter ved streaming.
Mængden af data, du bruger ved videostreaming afhænger, ligesom med musikken, meget af kvaliteten. Der er altså forskel på, om du streamer i Full HD, standardopløsning eller lavere.

Streamer du eksempelvis Netflix i lav kvalitet, vurderer de følgende forbrug:

  • Lav (Basiskvalitet, op til 0,3 GB pr. time)
  • Mellem (Standardkvalitet, op til 0,7 GB pr. time)
  • Høj (HD-kvalitet, 3 GB pr. time)

Tip: Du kan indstille Netflix til at afspille ved en bestemt kvalitet – klik her.

YouSee anslår, at dataforbruget ved afspilning af YouTube er på 2,3 MB pr. min/138 MB pr. time og 600 MB for en times afspilning af TV 2 Play.

Annonce