Alt, du skal vide om HDMI-kabler

2
HDMI

Skal et HDMI-kabel være guldbelagt, og hvilken udgave skal jeg vælge, hvis jeg vil have 3D? Her får du svaret.

HDM-hvaffornoget?

Måske kender du det tykke Scart-kabel, man bruger til at forbinde en VHS- eller DVD-afspiller til ens tv – princippet er det samme for HDMI-kabler.

HDMI-kabler bruges til at overføre lyd og billeder i HD-kvalitet – helt op til 4K. Kablerne, der er på størrelse med det velkendte USB-stik, bruges til at forbinde alt fra spillekonsoller og multimedieafspillere til computere og telefoner til ens tv.

Køber du et HDMI 1.4-kabel (modsat eksempelvis 1.3) kan du blandt andet overføre 3D-billeder og en billedkvalitet helt op til 4K. Der er også forskel på et såkaldt standard HDMI-kabel og et High Speed HDMI-kabel. Sidstnævnte er i stand til at overføre langt mere information, hvilket gør det muligt at transmittere en langt højere opløsning – nemlig 4K.

Den forvirrende kabeljungle

Det er let at fare vild i kabeljunglen. Ivrige sælgere vil ofte forsøge at sælge ekstremt dyre kabler med lovprisninger om bedre lyd og billede. Og dit HDMI-kabel skal da have guld, ikke? Nej. Det er et salgstrick, der ingen reel effekt har på kvaliteten af signalet – et salgstrick, der skal hente en avance ind, der sjældent er at finde på tv-produkter, men i den grad findes på kabelmarkedet.

Traditionelt er guldbelægning anvendt til stikkene på AV-kabler, fordi det har en stor ledningsegenskab og samtidig ikke angribes af oxygen. Feinschmeckere vil derfor uden tvivl mene, at man med traditionelle kabler opnår en langt renere lyd ved guldbelægning. Og med god grund.

Det eneste problem er bare, at det samme ikke gælder for digitale signaler. Digitale signaler, som er det, HDMI-kabler transporterer, består af en kombination af nuller og ettaller. Der kan ikke være en kvalitetsmæssig forskel på et nul – enten er det der, og så er der et signal, eller også er det der ikke, og så er der ikke signal. Forbindelsen i digitale kabler kan altså koges ned til: Enten virker det, ellers gør det ikke.

Det skal HDMI-kabler koste

Du skal ikke betale meget mere end 100 kroner for et HDMI-kabel (afhængigt af længden på kablet, selvfølgelig), før du er blevet taget ved næsen. Husk dog også på, at selv om der er tale om, at et signal enten er der eller ej, så kan der være forskel på byggekvaliteten i selve kablet, og dermed stabiliteten i signalet. Et HDMI-kabel kan fås helt ned til 10 kroner inklusiv porto fra Kina, så butikker, der tager flere hundrede kroner for samme kabel stopper altså flere hundrede kroner i lommen i avance.

Annonce